18.5.2025
טראמפ ומנהיגי סין הפתיעו את השווקים
-
ראלי במדדי המניות בארה"ב בשבוע החולף בהובלת מניות הטכנולוגיה
-
אינפלציה נמוכה מהתחזית בארה"ב באפריל ומצב הפוך בישראל
-
הגרעון בתקציב הממשלה שומר על רמה סבירה יחסית של כ- 5% מהתוצר
ראלי במדדי המניות בוול סטריט בשבוע החולף. זאת, על רקע השגת הסכם מהיר בין ארה"ב וסין על ירידה חדה משיעורי מכס תלת ספרתיים על היבוא עליהם הכריזו קודם לכן, ביחד עם הכרזה על תקופת משא ומתן של 90 יום להשגת הסכם סופי. כמוכן האווירה בכלל השווקים הושפעה ממה שהצטייר כביקור מוצלח של הנשיא טראמפ במזרח התיכון. בסיכום השבועי מדד הנאסד"ק בלט עם עלייה של 7.2% בזמן שמדדי S&P500 ודאו ג'ונס הוסיפו לערכם 5.3% ו- 3.4% בהתאמה. גם מדד ראסל 2000 רשם עלייה, זה השבוע השישי ברציפות. גם מרבית הבורסות האחרות בעולם נהנו מאווירה חיובית, כולל באירופה היכן שמדד יורוסטוקס 600 עלה 2.1%. על פי מה שסוכם, שיעורי המכס שארה"ב מטילה על מרבית היבוא מסין ירדו מ- 145% ל- 30%, ובמקביל שיעורי המכס שסין מטילה על מרבית היבוא מארה"ב ירדו מ- 125%
ל- 10%.
ירידה מסוימת באינפלציה בארה"ב. מדד המחירים לצרכן עלה 0.2% באפריל, וביחס לאותו חודש בשנה שעברה המדד עלה בשיעור של 2.3%. נתונים אלה היו נמוכים מהתחזיות המוקדמות. האינפלציה השנתית הנ"ל היא הנמוכה שנרשמה מתחילת שנת 2021. נתון מפתיע נוסף שפורסם בשבוע החולף הוא הירידה של חצי אחוז במדד המחירים ליצרן באפריל, בהשוואה לתחזיל עלייה של 0.2%. מפירוט הנתונים שפורסמו עלה שחברות עסקיות רבות ספגו חלק ניכר מהעלייה בשיעורי המכס על היבוא תוך הקטנה מסוימת של שולי הרווח שלהן.
חברת מודי'ס הפחיתה את דרוג האשראי של ארה"ב מהרמה הכי גבוהה של Aaa ל- Aa1. זאת, על רקע צורכי המימון ההולכים הגדלים של הגרעון הממשלתי והעלייה המתמשכת בעלות גלגול החוב הפדרלי הקיים. בהחלטה זאת חברת מודי'ס מיישרת קו עם חברות דרוג אחרות שזה זמן רב קבעו לארה"ב דרוג נמוך בדרגה אחת מהמקסימלי. על כן, אנו סבורים שההחלטה לעיל לא תשפיע משמעותית על שוק האג"ח הממשלתיות אמריקאיות.
נתון מדאיג בארה"ב: ירידה משמעותית במדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן. האומדן הראשון של מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן ירד מ- 52.2 באפריל ל- 50.8 במאי, נמוך מאד ביחס לתחזית של 53.4 ואחת הרמות הנמוכות בהיסטוריה של המדד הזה. מדובר בחודש החמישי ברציפות של ירידה במדד חשוב זה. מהתשובות של המשתתפים במדגם עולה כי לאי-הוודאות ביחס למדיניות המכסים ולחשש מאינפלציה יש השפעות דומיננטיות על מצב הרוח הצרכני בחודש הנוכחי. ממוצע הציפיות לאינפלציה לשנה קדימה עלה ל- 7.3% מ- 6.5% באפריל. נתון נוסף בכיוון השלילי שפורסם הוא הירידה של 4.7% באישורי הבנייה בחודש אפריל לרמה הנמוכה ב- 11 החודשים האחרונים. סביר להניח שהריביות הגבוהות על משכנתאות וההתייקרות של חומרי בניין מיובאים תרמו לירידה בביקוש לאישורים חדשים. אשר למכירות הקמעונאיות, אלה עלו רק 0.1% באפריל, התמתנות ניכרת ביחס לעלייה המרשימה במרץ בשיעור של 1.7%. ייתכן מאד שחלק מההתמתנות משקפת את השפעת הקדמת הרכישות על ידי משקי בית בחודש מרץ, בטרם חלה עלייה בשיעורי המכס.
אינפלציה בישראל: מדד המחירים לצרכן הפתיע עם עלייה של 1.1% בחודש אפריל. האינפלציה השנתית עלתה ל- 3.6%. המדד החודשי עלה בשיעור כמעט כפול ממוצע תחזיות האנליסטים שעמד על 0.6%. עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי התחבורה (4.9%), תרבות ובידור (1.6%) ופירות טריים (1.5%). לעלייה של כ- 16% בסעיף הוצאות על נסיעות לחו"ל וטיסות בארץ הייתה התרומה הבולטת ביותר (של 0.7%). לעלייה החודשית במדד המחירים לצרכן. סעיף שירותי הדיור בבעלות דיירים עלה 0.8% ותרם 0.14% לעלייה במדד. אשר למחירי הדיור, שאינם כלולים במדד, הם עלו 6.7% בפברואר-מרץ השנה ביחס לאותם חודשים בשנה שעברה.
ישראל: נתוני תקציב חיוביים יחסית באפריל ועלייה במדד אמון הצרכנים. הגרעון הממשלתי הגיע ל- 5.1% מהתוצר ב- 12 החודשים שהסתיימו באפריל. סעיף ההוצאות עלה משמעותית עקב גידול בהוצאות הביטחון ובמענקים לחיילים המגוייסים. בצד ההכנסות, חלה עלייה מרשימה בתקבולי המע"מ. על פי המגמות הקיימות ניתן להעריך ששיעור הגרעון מהתוצר יהיה מעט מתחת ל- 5% השנה. מדד אמון הצרכנים המתפרסם ע"י הלמ"ס עלה בחודש אפריל, ככל הנראה על רקע שיפור במצב התעסוקה רמה גבוהה יחסית של תמיכות ומענקים ממשלתיים לחיילים ומפונים. חרף זאת, משקי בית מאותתים על זהירות בכל מה שקשור לכוונתם לבצע רכישות צרכניות גדולות.
שוק הדירות: ירידה של כ- 8% במכירות בחודש מרץ. בהשוואה לחודש מרץ ב- 2024 הירידה הגיעה ל- 27%. בשוק הדירות ליד שנייה המכירות ירדו 7% במרץ. מלאי הדירות החדשות (בכל שלבי הבנייה) עם פוטנציאל למכירה עלה ל- 79 אלף יחידות, דבר שצפוי למתן את עליות המחירים בגין עליות בביקוש בהמשך.
התפתחות האינפלציה בישראל בחצי השנה האחרונה
(עלייה שנתית ב- % במדד המחירים לצרכן)

המקור: Trading Economics
סקירה הוכנה ע"י פרופ' ליאו ליידרמן ומחלקת המחקר
מסמך זה מבוסס על נתונים ומידע שהיו גלויים לציבור. הנתונים והמידע ששימשו להכנת מסמך זה הונחו כנכונים, וזאת מבלי שפעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ ("פעילים") ביצעה בדיקות עצמאיות ביחס לנתונים ולמידע מידע אלו - אין בסקירה זו משום אימות או אישור לנכונותם. פעילים ועובדיה אינם אחראים לשלמותם או דיוקם של הנתונים האמורים או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחרים במסמך. יודגש כי מסמך זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, הוא אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו. המידע עליו מתבסס מסמך זה, והדעות האמורות בו, עשויים להשתנות מעת לעת ללא כל מתן הודעה או פרסום נוספים. אין להסתמך על האמור במסמך זה ואין להתבסס על כך ששימוש במידע או בהמלצות המובאות במסמך זה יביא לתוצאות מסוימות. מסמך זה אינו מותאם למטרות ההשקעה או לצרכיו האישיים והייחודיים של כל משקיע, אין לראות במסמך זה משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם, ואין לפעול על-פי האמור במסמך זה אלא לאחר קבלת ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו, מטרותיו ונתוניו האישיים של כל משקיע, ולאחר הפעלת שיקול דעת עצמאי. פעילים, עובדיה, וכל מי שפועל מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישירים או עקיפים, שייגרמו, אם ייגרמו, כתוצאה משימוש במסמך זה או כתוצאה מהסתמכות עליו. לפעילים, או לחברות קשורות אליה, או לבעלי שליטה בהם, עשויות להיות החזקות בניירות הערך או הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה, עבורם או עבור לקוחותיהם, והם עשויים לבצע עסקאות המנוגדות לאמור במסמך זה. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס ואינו מתיימר להוות פרשנות מקובלת על רשויות המס או על גופים נוספים. מסמך זה הינו רכושה של פעילים, אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, לצלם, להקליט וכיו"ב את מסמך זה, או חלקים ממנו, ללא קבלת אישור, מראש ובכתב, מפעילים.