ביצועים חיוביים בשוק ההון בישראל גם בחודש פברואר - 2.3.25

2.3.25
 

              ביצועים חיוביים בשוק ההון בישראל גם בחודש פברואר

 
 

•    מדדי ת"א 125 ות"א 90 עלו 1.7% ו- 3.7% בחודש החולף בהתאמה

•    נמשכת האווירה החיובית בבורסות באירופה ובמקביל חל תיקון במדדי וול סטריט העיקריים 

•    רמת אי-הוודאות לגבי מדיניות טראמפ ממשיכה להיות גבוהה והתשואה ל- 10 שנים ירדה בחדות



 
עם סיום פברואר 2025 ניתן לסכם את ביצועי השווקים השונים בעולם ובישראל. במגרש הביתי, מדדי ת"א 125 ות"א עלו בשיעורים של 1.7% ו- 3.7% בהתאמה. עליות אלה הושפעו, בין היתר מעליות נאות בענפי הפיננסיים, מסחר ושירותים וחיפושי גז ונפט. שער החליפין של השקל ביחס לדולר נותר באותה תקופה ללא שינוי, ברמה של כ- 3.6 שקל לדולר. אשר לאפיק אגרות חוב, מדד כלל אג"ח עלה 0.8%. שיעור התשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ישראל ל- 10 שנים ירד מ- 4.42% לשנה בתחילת החודש ל- 4.31% בסופו. פרמיית סיכון המדינה של ישראל, על פי ה- CDS ל- 10 שנים ירדה מ- 130 נקודות בסיס ל- 125 נקודות בסיס. סביר להניח שהציפיות להתקדמות בתהליך החזרת החטופים מעזה ולשמירה על הפסקת אש, בתמיכת ההתערבות של הממשל האמריקאי והמדינות המתווכות, השפיעו על הביצועים החיוביים בשוק המקומי. 

הביצועים לעיל רק הוסיפו לאלה בחודש ינואר. מתחילת השנה מדדי ת"א 125 ו- ת"א 90 עלו בשיעורים של 4.8% ו- 8.5% בהתאמה ומדד כלל אגרות החוב רשם עלייה של 1.1%. התשואה לפדיון על אג"ח ממשלה ל- 10 שנים ירדה מ- 4.46% ל- 4.31% והשקל התחזק ביחס לדולר מ- 3.65 ל- 3.60 שקל לדולר.     

סיכום פברואר בשוקי ההון בעולם: עליות במדדי המניות באירופה לצד ירידות בוול סטריט. בארה"ב, בלטה הירידה במדד נאסד"ק בשיעור חודשי של 4% בזמן שדאו ג'ונס
ו- 500P&S השילו 1.6% ו- 1.4% מערכם בהתאמה. במקביל, מדדי יורוסטוקס 50 ויורוסטוקס 600 עלו בשיעורים נאים של מעט מעל 4%. זאת, בעיקר בהובלת בורסות ספרד וגרמניה.  בשוק מט"ח, האירו התחזק מעט ביחס לדולר, משער חליפין של 1.02 ל- 1.04 דולר לאירו.

תופעה בולטת בחודש פפברואר בשוק האג"ח העולמי: ירידה חדה בתשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב מ- 4.54% לשנה בתחילת החודש ל- 4.22% לשנה בסופו. באותה עת התשואה לשנתיים ירדה מ- 4.21% ל- 4.01% לשנה. על כן, חלה השטחה מסוימת בעקום התשואות, בעיקר כתוצאה מהירידה בחלק ל- 10 שנים. גם בגרמניה חלה בפברואר ירידה מסוימת בריבית השוק, אם כי בסדר גודל קטן יחסית, כאשר התשואה לפדיון על אג"ח ממשלתי ל- 10 שנים, ירדה מ- 2.46% ל- 2.39% לשנה.

נתוני מקרו אחרונים מצביעים על המשך הפעילות הערה במשק הישראלי. בין הנתונים החיוביים נציין את העלייה של 1.5% במדד המשולב למצב המשק בדצמבר-ינואר (בין היתר בהשפעת הקדמת רכישות לקראת סוף השנה), את הגידול במספר העובדים המועסקים (ישראלים וזרים) בענף הבנייה ואת העלייה ביצוא של שירותי ההיי טק. כמוכן, לאחרונה חלה ירידה במחירי ההובלה והדלקים. על הרקע הזה, והתחזית למספר מדדי אינפלציה שנתיים שיהיו מעל ל- 3% בחודשים הקרובים, בנק ישראל אותת בהודעה האחרונה שלו שלא צפוי שינוי בריבית עד לאמצע השנה.

כלכלת ארה"ב: הרמה הגבוהה של אי-ודאות לגבי המדיניות הכלכלית של ממשל טראמפ עלולה להעיב לא רק על וול-סטריט, היכן שמרבית מדדי המניות ירדו בשבועיים האחרונים, אלא גם על הצד הריאלי של הכלכלה, כולל ההוצאות על צריכה פרטית וההשקעות במגזר העסקי. בטווח הקצר, מדובר באי-ודאות לגבי מדיניות המכסים על יבוא מחו"ל, וכן לגבי צמצום כוח האדם במגזר הציבורי ושינויים ברגולציה. על הרקע הזה, גוברים החששות להאטה משמעותית בצמיחת התוצר האמריקאי כבר ברבעון הנוכחי של השנה. נזכיר כי צמיחת המשק האמריקאי בשנה החולפת הגיעה ל- 2.8%, תוצאה מרשימה מאד בהשוואות בינלאומיות בקרב המדינות המפותחות.

נתון מדאיג: ירידה חודשית חדה במדד אמון הצרכנים של הקונפרנס בורד בארה"ב לחודש פברואר. מדד זה ירד ב- 7 נקודות ל- 98.3, כאשר זאת הירידה החודשית החדה ביותר מאוגוסט 2021. אשר להרכב המדד, רכיב ציפיות משקי הבית ביחס לעתיד ירד אל מתחת ל- 80, דבר המהווה אינדיקציה לחשש ממיתון על ידי המשיבים לסקר. הציפיות לאינפלציה לשנה קדימה בפרסום הזה עלו ל- 6%, גבוה משמעותית מהמגולם בשוק ההון. בשוק העבודה, בשבוע שהסתיים ב- 22.2 חלה עלייה של 22 אלף במספר הבקשות החדשות לדמי אבטלה, ואלה הגיעו לסך כול של 242 אלף בקשות, הנתון הגבוה מאוקטובר. אין ספק שמדיניות הצמצום המיידי של מספר המועסקים במגזר הציבורי עלולה להוביל לגידול נוסף בבקשות לדמי אבטלה בחודשים הקרובים.

הבנק הפדרלי צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי בהחלטה הקרובה ב- 19.3. זאת, על הרקע הימצאות סביבת האינפלציה עדיין בתחום מעל יעד האינפלציה של 2% לשנה. מדד ליבת ה- PCE, המשמש כאינדיקטור העיקרי לאינפלציה לא הפתיע ועלה בינואר 0.3%, כאשר העלייה השנתית הסתכמה ב- 2.6%. הבנק המרכזי צפוי להמתין להתפתחויות האינפלציה ולנתוני מקרו בחודשים הקרובים, וכמובן עד להתבהרות מסוימת של המדיניות הכלכלית של ממשל טראמפ. בשוק ההון, החוזים העתידיים מגלמים כיום הסתברות גבוהה לשתיים עד שלוש הפחתות ריבית במהלך השנה.


התשואה על אג"ח ארה"ב ל- 10 שנים
(במהלך פברואר, אחוזים לשנה)

4.3.25

המקור: Trading Economics








סקירה הוכנה ע"י פרופ' ליאו ליידרמן ומחלקת המחקר

מסמך זה מבוסס על נתונים ומידע שהיו גלויים לציבור. הנתונים והמידע ששימשו להכנת מסמך זה הונחו כנכונים, וזאת מבלי שפעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ ("פעילים") ביצעה בדיקות עצמאיות ביחס לנתונים ולמידע מידע אלו - אין בסקירה זו משום אימות או אישור לנכונותם. פעילים ועובדיה אינם אחראים לשלמותם או דיוקם של הנתונים האמורים או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחרים במסמך. יודגש כי מסמך זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, הוא אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו. המידע עליו מתבסס מסמך זה, והדעות האמורות בו, עשויים להשתנות מעת לעת ללא כל מתן הודעה או פרסום נוספים. אין להסתמך על האמור במסמך זה ואין להתבסס על כך ששימוש במידע או בהמלצות המובאות במסמך זה יביא לתוצאות מסוימות. מסמך זה אינו מותאם למטרות ההשקעה או לצרכיו האישיים והייחודיים של כל משקיע, אין לראות במסמך זה משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם, ואין לפעול על-פי האמור במסמך זה אלא לאחר קבלת ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו, מטרותיו ונתוניו האישיים של כל משקיע, ולאחר הפעלת שיקול דעת עצמאי. פעילים, עובדיה, וכל מי שפועל מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישירים או עקיפים, שייגרמו, אם ייגרמו, כתוצאה משימוש במסמך זה או כתוצאה מהסתמכות עליו. לפעילים, או לחברות קשורות אליה, או לבעלי שליטה בהם, עשויות להיות החזקות בניירות הערך או הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה, עבורם או עבור לקוחותיהם, והם עשויים לבצע עסקאות המנוגדות לאמור במסמך זה. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס ואינו מתיימר להוות פרשנות מקובלת על רשויות המס או על גופים נוספים. מסמך זה הינו רכושה של פעילים, אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, לצלם, להקליט וכיו"ב את מסמך זה, או חלקים ממנו, ללא קבלת אישור, מראש ובכתב, מפעילים.