4.12.22
התחזקות משמעותית בשקל על רקע היחלשות הדולר בעולם
-
בחודש האחרון השקל התחזק ב- 5% ביחס לדולר והגיע ל- 3.40 ₪ לדולר
-
זאת, בעיקר בהשפעת היחלשות הדולר לאור הערכות על התמתנות העלאות ריבית הפד
-
האינפלציה השנתית בישראל תישאר סביב ה- 5% בחודשים הקרובים ותתמתן לאחר מכן
התבטאות חדשה של נשיא הפד ג'יי פאואל הייתה הגורם הדומיננטי שהשפיע על המשקיעים בשבוע החולף. פאואל אותת על האפשרות שהפד יאט את קצב העלאת הריבית כבר בהחלטה הקרובה באמצע החודש. בסיכום השבועי מדדי דאו ג'ינס, S&P500 ונאסד"ק עלו בשיעורים של 0.2%, 1.1% ו- 2.1% בהתאמה. באירופה, מדדי היורוסטוקס 50 ו- 600 עלו 0.4% ו- 0.6%. גם באסיה נרשמו עליות, במיוחד בהונג קונג וסין, בשיעורים של 6.3% ו- 2.5%, וגם בטייוואן והודו אם כי בשיעורים מתונים יותר. מאידך, בורסות יפן ודרום קוריאה סיימו את השבוע בירידות. בשוק הסחורות, המחיר של חבית נפט מסוג ברנט ירד 2% ומחיר הגז הטבעי בארה"ב ירד 15%. עם זאת, מדד כלל מחירי הסחורות עלה 1.3% בהשפעת עלייה במתכות הבסיסיות. הדולר נחלש ביחס לסל של מטבעות אחרים בשיעור של 1.4%.
ארה"ב: תיתכן התמתנות במינוני העלאות הריבית הקרובות אולם רמת ריבית הפד צפויה להישאר ברמה גבוהה בזמן ממושך יותר מההערכות הקודמות. זאת, על פי נשיא הפד בנאומו באמצע השבוע במכון ברוקינגס. שוק אג"ח האמריקאי לא איחר להגיב. בסיכום השבועי, התשואה לפדיון על אג"ח ממשלתי לשנתיים ירדה
מ- 4.48% ל- 4.29% והתשואה לשנתיים ירדה מ- 3.69% ל- 3.49%. השוק מגלם כעת את ההערכה שריבית הפד תגיע ל- 5% ביוני 2023. עם זאת, הערכה זאת עשויה להשתנות על פי תוואי האינפלציה בחודשים הקרובים. רכיב ליבת מדד מחירי הצריכה, ה- PCE, הצביע על התמתנות באינפלציה השנתית מ- 5.2% בספטמבר ל- 5.0% באוקטובר.
דו"ח התעסוקה לנובמבר בארה"ב הפתיע בתוספת משרות גבוהה מהתחזית. על פי הדו"ח, בנובמבר נוספו 263 אלף משרות, נתון גבוה מהתחזית של 200 אלף משרות. זאת ועוד, תוספת המשרות באוקטובר עודכנה מ- 261 אלף ל- 284 אלף. הגידול במשרות בלט בענפי הפנאי והאירוח, הבריאות והמגזר הממשלתי. לעומת זאת, חלה ירידה בתעסוקה במסחר הקמעונאי, ענפי התחבורה ובעסקי האלקטרוניקה והריהוט. שיעור האבטלה נותר ללא שינוי, 3.7%. באשר לשכר לשעת עבודה, חלה עלייה בשיעור מעל התחזית. השכר עלה 0.6% בנובמבר לאחר עלייה של 0.55 באוקטובר. בשניים עשר החודשים האחרונים השכר עלה 5.1% לאחר עלייה שנתית של 4.9% בחודש הקודם. לסיכום, הנתונים ממשיכים להצביע על שוק עבודה הדוק, דבר שכשלעצמו התקבל כסיבה להמשך העלאת ריבית הפד ב- 0.75% גם החודש.
ארה"ב: ירידה באמון הצרכנים והתכווצות בפעילות התעשייתית. מדד אמון הצרכנים ירד מ- 102.2 באוקטובר ל- 100.2 בנובמבר, הרמה הנמוכה מיולי. עיקר הירידה חל ברכיב הציפיות לעתיד, אם כי גם רכיב המצב השוטף ירד. על פי הסקר, מחירי האנרגיה הגבוהים ואי-הוודאות לגבי סביבת האינפלציה הם הגורמים העיקריים שהעיבו על הצרכנים. על פי הסקר, ציפיות האינפלציה לשנה הקרובה עלו מ- 6.9% באוקטובר ל- 7.2% בנובמבר. מדד מנהלי הרכש לתעשייה של ה- ISM ירד בפעם הראשונה מזה שנתיים וחצי אל מתחת ל- 50, ובכך הצביע על התכווצות בפעילות. זאת, בהשפעת ירידה משמעותית בסעיף ההזמנות החדשות.
גוש האירו: שבוע שביעי של עלייה במדדי המניות והתמתנות מסוימת באינפלציה בנובמבר. שיעור האינפלציה השנתי התמתן בנובמבר לראשונה ב- 17 החודשים האחרונים. התמתנות במחירי האנרגיה והשירותים תרמה לירידה בשיעור האינפלציה השנתי מ- 10.6% באוקטובר ל- 10% בנובמבר. שיעור האינפלציה
התמתן ב- 14 מתוך 19 מדינות גוש האירו. סקר הסנטימנט הכלכלי של ה- EC הצביע על שיפור מסוים באמון הצרכנים והעסקים. במקביל, חלה ירידה בציפיות לאינפלציה. עם זאת, נשיאת ה- ECB, קריסטין לגארד, הצהירה בפני חברי הפרלמנט האירופי שהבנק המרכזי עדיין רחוק מסיום תהליך העלאות הריבית.
סין: שיפור באווירת שוק ההון על רקע הגמשת מדיניות הסגרים ע"י הממשלה. במקביל, נמשך מבצע ההתחסנות הנוספת, בעיקר של האוכלוסיות המבוגרות. בנתונים הכלכליים, מדד מנהלי הרכש של התעשייה ע"י Caixin עלה בנובמבר בשיעור גבוה מהצפוי ל- 49.4 נקודות. עם זאת, מדובר ברמה מתחת ל- 50, המצביעה על התכווצות של הפעילות, בעיקר כתוצאה מהסגרים שהוטלו על מנת לבלום את התפשטות ההדבקות מהקורונה.
ישראל: ייסוף של השקל ביחס לדולר בחודש האחרון. זאת, על רקע היחלשות הדולר בעולם כתוצאה מהערכות על התמתנות קצב העלאות הריבית ע"י הפד. בתחילת השנה, השקל עמד על שער של 3.11 ₪ לדולר. בהשפעת התחזקות הדולר בעולם במהלך השנה, השקל פוחת עד לרמה של 3.58 בתחילת נובמבר, ומאז חל ייסוף שהביא את שער החליפין ל- 3.40 ₪ לדולר. באשר לאינפלציה, על פי התחזית, שיעור האינפלציה השנתי בחודשים הקרובים יישאר סביב ה- 5% לשנה. עם זאת, אנו מעריכים שבמהלך שנת 2023 תחול התמתנות בסביבת האינפלציה. מכל מקום, הציפיות לאינפלציה הגלומות בשוק האג"ח מצביעות על אינפלציה מתונה, של כ- 3% לשנה בשנים הקרובות.
שער השקל ביחס לדולר בחודש האחרון (שקלים תמורת דולר)

המקור: Trading Economics
סקירה הוכנה ע"י פרופ' ליאו ליידרמן ומחלקת המחקר
אזהרות כלליות נוספות:
מסמך זה מבוסס על נתונים ומידע שהיו גלויים לציבור. הנתונים והמידע ששימשו להכנת מסמך זה הונחו כנכונים, וזאת מבלי שפעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ ("פעילים") ביצעה בדיקות עצמאיות ביחס לנתונים ולמידע מידע אלו - אין בסקירה זו משום אימות או אישור לנכונותם. פעילים ועובדיה אינם אחראים לשלמותם או דיוקם של הנתונים האמורים או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחרים במסמך. יודגש כי מסמך זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, הוא אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו. המידע עליו מתבסס מסמך זה, והדעות האמורות בו, עשויים להשתנות מעת לעת ללא כל מתן הודעה או פרסום נוספים. אין להסתמך על האמור במסמך זה ואין להתבסס על כך ששימוש במידע או בהמלצות המובאות במסמך זה יביא לתוצאות מסוימות. מסמך זה אינו מותאם למטרות ההשקעה או לצרכיו האישיים והייחודיים של כל משקיע, אין לראות במסמך זה משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם, ואין לפעול על-פי האמור במסמך זה אלא לאחר קבלת ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו, מטרותיו ונתוניו האישיים של כל משקיע, ולאחר הפעלת שיקול דעת עצמאי. פעילים, עובדיה, וכל מי שפועל מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישירים או עקיפים, שייגרמו, אם ייגרמו, כתוצאה משימוש במסמך זה או כתוצאה מהסתמכות עליו. לפעילים, או לחברות קשורות אליה, או לבעלי שליטה בהם, עשויות להיות החזקות בניירות הערך או הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה, עבורם או עבור לקוחותיהם, והם עשויים לבצע עסקאות המנוגדות לאמור במסמך זה. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס ואינו מתיימר להוות פרשנות מקובלת על רשויות המס או על גופים נוספים. מסמך זה הינו רכושה של פעילים, אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, לצלם, להקליט וכיו"ב את מסמך זה, או חלקים ממנו, ללא קבלת אישור, מראש ובכתב, מפעילים.