24.10.22
מגמת הירידה במחירי האנרגיה תמתן את האינפלציה בעולם ובישראל
-
המגמה מאפיינת גם את מדד כלל מחירי הסחורות שירד 20% מאמצע יוני (מדד בלומברג)
-
נמשכת התנודתיות הגבוהה במדדי מניות ואג"ח כולל בהשפעת התבטאויות ע"י חברי הפד
-
מתרבים הסימנים להאטה בצמיחת המשק הישראלי בהוצאות לצריכה הפרטית ובשוק הדיור
שבוע חיובי מאד עבור מדדי המניות בארה"ב. S&P500 ונאסד"ק רשמו את העליות השבועיות הנאות מחודש יוני האחרון. האווירה החיובית הושפעה מדוחות רבעוניים טובים בחלק מהחברות שפרסמו כאלה במהלך השבוע, וכן מכתבה נרחבת שפורסמה ביום שישי בוול סטריט ג'ורנל, עם התבטאויות חדשות של חלק מחברי הבנק הפדרלי הטוענים שיש למתן את קצב העלאות הריבית הקרובות. המסחר נותר תנודתי מאד, בין היתר על רקע פקיעת אופציות בהיקף של 2 טריליון דולר ביום שישי.
הסיכום השבועי. מדדי דאו ג'ונס, S&P500 ונאסד"ק עלו בשבוע החולף בשיעורי של 4.9%, 4.7% ו- 5.2% בהתאמה. באירופה, היורוסטוקס 50 רשם עלייה של 2.8% ואצלנו מדד ת"א 125 עלה בשיעור מעט מתחת לאחוז. מאידך, מדדי המניות בסין, דרום קוריאה וטייוואן השילו בין 2% ל- 3% מערכם. מצד שני, מדד המניות בהודו עלה 2.3%. בשוקי הסחורות, מחיר חבית נפט מסוג ברנט עלה 2.2%, אולם מדד של כלל הסחורות ירד 0.6% ומדד של כלל סחורות האנרגיה ירד כ- 1.4%, בעיקר על רקע ירידה חדה במחיר הגז הטבעי בארה"ב.
להתבטאויות של חברי הוועדה המונטרית בבנק הפדרלי ממשיכה להיות השפעה גדולה על השווקים. ביום שלישי בערב נשיא הבנק המרכזי במיניאפוליס הצהיר בנאום פומבי שכל עוד לא רואים ירידה בסביבת האינפלציה, יש להמשיך בתוואי העלאות הריבית הנוכחי. תגובת השוק לא איחרה לבוא, והחוזים העתידיים על ריבית הפד העלו את הריבית הגלומה למרץ 2023 לרמה של כ- 5%. מאידך, הכתבה לעיל בוול סטריט ג'ורנל ביום שישי כללה קריאות להפחתת קצב העלאות הריבית בזמן שמתרחשת האטה בצמיחה, והדבר תרם לירידה בריבית הפד בצפויה ברבעון הראשון של 2023. התבטאויות אלה תרמו לירידה חדה ביום שישי בתשואה לפדיון על אג"ח ממשלתי לשנתיים מ- 4.61% יום קודם לכן ל- 4.50%. במהלך השבוע התשואה לפדיום על אג"ח ממשלה לעשר שנים עלתה מ- 4.02% ל- 4.23%.
המגמה השלילית במחירי האנרגיה והסחורות צפויה למתן את הלחצים האינפלציוניים בעולם ובישראל. לאחר שמדד בלומברג לכלל מחירי הסחורות רשם עלייה של
כ- 40% מתחילת השנה עד לאמצע יוני, חלה מגמת ירידה מאז, ורמת המדד נמצאת "רק" כ- 10% מעל הרמה בתחילת השנה. מגמת ירידת המחירים של החודשים האחרונים בולטת במיוחד במחירי האנרגיה. למשל, מחיר הגז הטבעי באירופה ירד 70% מרמת השיא של חודש אוגוסט. גם מחיר הגז הטבעי בארה"ב נמצא במגמה שלילית, ורק בשבוע האחרון ירד בשיעור של 23%. מחיר חבית נפט מסוג ברנט עלה מ- 77 דולר בתחילת השנה למחיר מעט מעל 120 דולר לחבית ביוני. הירידות מאז הביאו למחיר של כ- 93 דולר לחבית כיום. הירידה במחירי הסחורות והאנרגיה משקפת את השפעת מספר גורמים, ובראשם החשש בשווקים מהאטה חדה בצמיחה הכלכלית בחודשים הקרובים. בהקשר הזה, בולטת גם השפעת ההאטה בצמיחה בסין השנה, והדבר בא לידי ביטוי בירידת הביקוש לסחורות משם. באשר לגז הטבעי, נראה שהמאמצים של האיחוד האירופי וארה"ב למלא את המאגרים לקראת החורף התקדם בקצב מהיר, דבר המרגיע את הלחץ בשווקים.
ארה"ב. ההתקררות בשוק הדיור באה לידי ביטוי בנתונים: חלה ירידה חדה בביקוש למשכנתאות ובהתחלות הבנייה. כמוכן, אנליסטים רבים פרסמו הפחתת המלצות לגבי מניות של חברות בולטות המספקות חומרי בנייה, כגון Home Depo ו- Lowe's. בצד החיובי, הייצור התעשייתי עלה 0.4% בספטמבר, מעל לצפוי, וחלה ירידה גדולה מהתחזית בדרישות השבועיות החדשות לדמי אבטלה. בתחום הפיסקלי, בשנה התקציבית 2022 הגרעון התקציבי האמריקאי ירד ל- 1.4 טריליון דולר מ- 2.8 טריליון דולר ב- 2021. מדובר בצמצום השנתי הגדול ביותר בהיסטוריה האמריקאית, בין היתר על רקע עלייה של 21% בהכנסות המדינה, בהשפעת הגידול בפעילות בשנת ההתאוששות מהקורונה. ההוצאות ירדו בשיעור של 8%, בעקבות צמצום בסעיפים שעלו בזמן הקורונה.
ישראל: בזמן שהולכים לסבב חדש של בחירות, מתרבים הסימנים להאטה בצמיחת המשק. בשוק הדיור, חלה ירידה חדה ברכישת דירות חדשות ומלאי הדירות הלא מכורות נמצא במגמת עליה. ברור הוא שהעלייה בריבית משפיעה על הביקושים ובמקביל ייתכן ורוכשים פוטנציאלים רבים נכנסו לעמדות המתנה. באשר לצריכה הפרטית, סך הפדיון של רשתות השיווק ירד באוגוסט 2.3% במונחים ריאליים. מדד אמון הצרכנים של הלמ"ס ירד בספטמבר לרמה היסטורית נמוכה. בשוק העבודה, שיעור האבטלה בספטמבר עלה ל- 3.7% מ- 3.5% ושיעור התעסוקה ירד מ- 61.5% ל- 61.1%. בפועל, מספר המועסקים ירד ב- 20 אלף משרות. נתונים אלה צפויים להשפיע בכיוון של התמתנות קצב העלאות הריבית ע"י בנק ישראל בחודשים הקרובים.
מחיר הגז הטבעי באירופה בחצי השנה האחרונה (EUR/MWh)

המקור: Trading Economics
סקירה הוכנה ע"י פרופ' ליאו ליידרמן ומחלקת המחקר
אזהרות כלליות נוספות:
מסמך זה מבוסס על נתונים ומידע שהיו גלויים לציבור. הנתונים והמידע ששימשו להכנת מסמך זה הונחו כנכונים, וזאת מבלי שפעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ ("פעילים") ביצעה בדיקות עצמאיות ביחס לנתונים ולמידע מידע אלו - אין בסקירה זו משום אימות או אישור לנכונותם. פעילים ועובדיה אינם אחראים לשלמותם או דיוקם של הנתונים האמורים או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחרים במסמך. יודגש כי מסמך זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, הוא אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו. המידע עליו מתבסס מסמך זה, והדעות האמורות בו, עשויים להשתנות מעת לעת ללא כל מתן הודעה או פרסום נוספים. אין להסתמך על האמור במסמך זה ואין להתבסס על כך ששימוש במידע או בהמלצות המובאות במסמך זה יביא לתוצאות מסוימות. מסמך זה אינו מותאם למטרות ההשקעה או לצרכיו האישיים והייחודיים של כל משקיע, אין לראות במסמך זה משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם, ואין לפעול על-פי האמור במסמך זה אלא לאחר קבלת ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו, מטרותיו ונתוניו האישיים של כל משקיע, ולאחר הפעלת שיקול דעת עצמאי. פעילים, עובדיה, וכל מי שפועל מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישירים או עקיפים, שייגרמו, אם ייגרמו, כתוצאה משימוש במסמך זה או כתוצאה מהסתמכות עליו. לפעילים, או לחברות קשורות אליה, או לבעלי שליטה בהם, עשויות להיות החזקות בניירות הערך או הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה, עבורם או עבור לקוחותיהם, והם עשויים לבצע עסקאות המנוגדות לאמור במסמך זה. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס ואינו מתיימר להוות פרשנות מקובלת על רשויות המס או על גופים נוספים. מסמך זה הינו רכושה של פעילים, אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, לצלם, להקליט וכיו"ב את מסמך זה, או חלקים ממנו, ללא קבלת אישור, מראש ובכתב, מפעילים.