תנודתיות בין יומית גבוהה בשווקים על רקע האומיקרון - 22.12.21

22.12.21

 

             
תנודתיות בין יומית גבוהה בשווקים על רקע האומיקרון 

 
  • לאחר שלושה ימי מסחר עם ירידות, מדדי המניות רשמו אתמול התאוששות נאה               

  • ישראל והעולם נמצאים בתקופה מעבר לקראת החזרת חלק מההגבלות על הפעילות 

  • בשבוע האחרון חלה ירידה בציפיות לאינפלציה לחמש שנים בישראל מ- 2.61% ל- 2.51%  


 
לאחר שלושה ימי מסחר עם ירידות במדדי המניות העיקריים, אתמול נרשמה התאוששות נאה במדדים. סיכוני התפשטות זן האומיקרון של הקורונה, והצעדים הננקטים בימים אלה על ידי מדינות שונות במטרה לבלום את הגידול המהיר בהדבקות מהנגיף, עומדים במרכז התעניינות המשקיעים. ברור לכולם שככל שאפיזודת האומיקרון תהיה ממושכת ואלימה יותר כך יידרשו הגבלות קשוחות יותר על הפעילות, כולל הטלת סגר, ולאלה תהיה פגיעה גדולה יותר בפעילות הכלכלית. לעת עתה, המאמץ העיקרי הוא להגביר את התחסנות הציבור ולצמצם תיירות ופעילויות אחרות שעלולות להגביר את ההדבקות. 
אי-הוודאות בתחום הרפואי-בריאותי עלתה משמעותית, ובשבעת ימי המסחר האחרונים ניכרת תנודתיות רבה בשווקים, ובעיקר בשוק המניות. נראה כי המדדים עוברים יחסית מהר מימים של עליות רצופות לימים בתחום השלילי. אנו סבורים שרמת התנודתיות הבין יומית תישאר גבוהה בימים שנותרו עד לסוף שנת 2021.
  
הפד החליט להאיץ את תהליך צמצום רכישות אג"ח (tapering) ובמקביל אותת על הכוונה להעלות את הריבית משנת 2022 ואילך. עם אינפלציה שנתית של 6.8% יחסית לנובמבר שנה שעברה, השיעור הגבוה מ- 1982, ואינפלציה במדד המחירים ליצרן של 9.6%, השיעור הגבוה אי פעם, ברור היה שאמינות הפד הייתה נפגעת ללא תגובה כל שהיא בכיוון המרסן. בהתאם לציפיות, תהליך ה- tapering הואץ לצמצום של 30 מיליארד דולר ברכישות החודשיות, כך שאלה יושלמו בחודש מרץ הקרוב. במקביל, חציון תחזיות חברי הפד הצביע על שלוש העלאות ריבית במהלך 2022 ועוד שלוש העלאות ב- 2023. בהודעת הפד נאמר מפורשות שהעלאות הריבית יתבצעו במידה ואלה לא יפגעו במצב התעסוקה, כאשר יעד הפד הוא לתמוך בתעסוקה מלאה לאורך זמן. התגובות להודעה בשוק אג"ח היו מתונות יחסית. למעשה, התשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים ירדה מ- 1.49% בתחילת השבוע החולף ל- 1.41% בסופו, לאחר הודעת הפד. התשואה לשנתיים ירדה באותה תקופה מ- 0.67% ל- 0.63%. עקום התשואות השתטח פעם נוספת, והפער בין התשואה לעשר שנים לזאת לחמש שנים ירד ל- 75 נקודות בסיס בסוף השבוע.

ארה"ב: נפתרה בינתיים בעיית תקרת החוב הציבורי. לאחר אישור הסנאט, הנשיא ביידן מיהר לחוקק תוספת של 2.5 טריליון דולר לתקרת החוב הציבורי בארה"ב. ללא נקיטת הצעד הזה, הממשל היה נקלע למצב של חדלות פירעון על חובותיו. תקרת החוב המוגדלת תחול גם על שנת 2022, אולם במהלך השנה יהיה צורך לדון שוב בהרחבתה, דווקא בשנה בה יתקיימו בחירות אמצע לבית הנבחרים והסנאט, דבר שעלול לסבך את התמונה הפוליטית. באשר לאישור התוכנית הכלכלית-חברתית של הנשיא, עדיין אין את הרוב הדרוש בסנאט, בעקבות התנגדות של אחד מחברי הגוש בדמוקרטי. נתוני מקרו עיקריים שפורסמו השבוע הצביעו על ירידה במדד מנהלי הרכש של סך התפוקה בדצמבר ל- 56.9 מ- 57.2 בנובמבר. מדד הייצור התעשייתי עלה בחצי אחוז בנובמבר, וזה כבר חודשיים שרמת הייצור התעשייתי נמצאת מעל הרמה מלפני פרוץ הקורונה. המכירות הקמעונאיות עלו 0.3% בנובמבר לאחר עלייה חדה של 1.8% באוקטובר. ככל הנראה, משקי בית רבים הקדימו את רכישותיהם לקראת חגי סוף השנה מתוך חשש לחזרה לסגרים ומגבלות על הפעילות. בשוק הנדל"ן, התחלות הבנייה עלו 11.8% בנובמבר, והגיעו ל- 1.67 מיליון יחידות, לאחר ירידות בספטמבר ואוקטובר.

גוש האירו: הבנק המרכזי, ECB, מאותת על המשך המדיניות המרחיבה. בהחלטה האחרונה, למרות ששיעור האינפלציה השנתי בגוש עלה בנובמבר ל- 4.9%, הריבית נותרה ללא שינוי. נשיאת הבנק, לגארד, הדגישה את ההערכה שלה שהריבית לא תועלה ב- 2022, בעיקר על רקע התפשטות הקורונה. אומנם ה- ECB הודיע על סיום בחודש מרץ הקרוב של תכנית החירום לרכישת אג"ח, אך במקביל תוגדל תכנית הרכישות הרגילה כדי למנוע טלטלה בעקבות ההחלטה הנ"ל. בגרמניה, מדד האקלים העסקי של מכון IFO ירד בדצמבר ל- 94.1, הרמה הנמוכה מפברואר השנה.

ישראל: הממשלה צפויה להגביר את המגבלות על פעילויות שונות, ואלה צפויות להאט את צמיחת המשק בחודשים הקרובים. עם זאת, מוקדם עדיין לכמת זאת במונחי הפחתת שיעור צמיחת התמ"ג, בעיקר ברבעון הראשון של השנה הקרובה. בינתיים, נמשך השיפור בשוק העבודה, ושיעור האבטלה ירד מ- 7% באוקטובר ל- 6.5% בנובמבר. עם זאת, נמשכים המחסור של עובדים במקצועות מסוימים והלחצים לעלייה בשכר. התפתחויות מאזן התשלומים של המשק ממשיכות לתמוך בהמשך התחזקות השקל. העודף בחשבון השוטף עלה ברבעון השלישי ל- 5.3 מיליארד דולר מ- 4.8 מיליארד דולר ברבעון לפניו. כמו כן נמשך הזרם של השקעות ריאליות ע"י תושבי חו"ל. באשר לציפיות לאינפלציה לחמש שנים קדימה הגלומות בשוק אג"ח, חלה ירידה בשבוע האחרון משיעור של 2.61% ל- 2.51%. 


מדד הנאסד"ק בשבעת ימי המסחר האחרונים:
ניכרת תנודתיות בין יומית גבוהה


22.12.21

המקור: Trading Economics




​​​​​​​הסקירה הוכנה ע"י פרופ' ליאו ליידרמן ומחלקת המחקר


אזהרות כלליות נוספות:                     
מסמך זה מבוסס על נתונים ומידע שהיו גלויים לציבור. הנתונים והמידע ששימשו להכנת מסמך זה הונחו כנכונים, וזאת מבלי שפעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ ("פעילים") ביצעה בדיקות עצמאיות ביחס לנתונים ולמידע מידע אלו - אין בסקירה זו משום אימות או אישור לנכונותם. פעילים ועובדיה אינם אחראים לשלמותם או דיוקם של הנתונים האמורים או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחרים במסמך. יודגש כי מסמך זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, הוא אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו. המידע עליו מתבסס מסמך זה, והדעות האמורות בו, עשויים להשתנות מעת לעת ללא כל מתן הודעה או פרסום נוספים. אין להסתמך על האמור במסמך זה ואין להתבסס על כך ששימוש במידע או בהמלצות המובאות במסמך זה יביא לתוצאות מסוימות. מסמך זה אינו מותאם למטרות ההשקעה או לצרכיו האישיים והייחודיים של כל משקיע, אין לראות במסמך זה משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם, ואין לפעול על-פי האמור במסמך זה אלא לאחר קבלת ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו, מטרותיו ונתוניו האישיים של כל משקיע, ולאחר הפעלת שיקול דעת עצמאי. פעילים, עובדיה, וכל מי שפועל מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישירים או עקיפים, שייגרמו, אם ייגרמו, כתוצאה משימוש במסמך זה או כתוצאה מהסתמכות עליו. לפעילים, או לחברות קשורות אליה, או לבעלי שליטה בהם, עשויות להיות החזקות בניירות הערך או הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה, עבורם או עבור לקוחותיהם, והם עשויים לבצע עסקאות המנוגדות לאמור במסמך זה. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס ואינו מתיימר להוות פרשנות מקובלת על רשויות המס או על גופים נוספים. מסמך זה הינו רכושה של פעילים, אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, לצלם, להקליט וכיו"ב את מסמך זה, או חלקים ממנו, ללא קבלת אישור, מראש ובכתב, מפעילים.