לקראת רגיעה מסוימת בשוק מט"ח בישראל - 3.11.21

3.11.21
 

           
 לקראת רגיעה מסוימת בשוק מט"ח בישראל 

 
  • הכוחות הבסיסיים לטובת שקל חזק לא ייעלמו, אולם בנק ישראל מוכן להתערב למניעת ייסוף חד                      

  • אווירה חיובית בשוקי ני"ע, בעיקר על רקע דוחות רבעוניים טובים של חברות בארה"ב

  • ממשלת ישראל שואפת להגיע עוד השבוע לאישור תקציבי 2021 ו- 2022 בכנסת  


 
דרמה בשוק מט"ח בישראל בימים האחרונים: ייסוף מהיר של המטבע הוביל אתמול בבוקר את שער החליפין של השקל מול הדולר ל- 3.10, ומשקיעים רבים חשבו שהתחנה הבאה תהיה בשער של 3 ₪  ואף מתחת לזה.

מגמה רב-שנתית של התחזקות השקל. ניתוח מקרו כלכלי של ההתפתחויות במשק מצביע על כוחות לייסוף השקל במבט רב שנתי. עודף היצוא הגבוה בחשבון השוטף של מאזן התשלומים, בתמיכת גידול מהיר ביצוא שירותי היי טק, זרימת הון ממשקיעי חו"ל והחזרת כספים הביתה ע"י ישראלים רבים, אקזיטים רבים בתחום ההייטק, פתיחת המשק מהקורונה וההתחסנות המהירה של האוכלוסייה, כל אלה יצרו מגמה של התחזקות השקל מול סל המטבעות בשנים האחרונות. לכל אלה, חייבים להוסיף גורם מרכזי, בעיקר בטווח הקצר: התנהגות המשקיעים המוסדיים. מסיבות טכניות ובשל הצורך בגידור של סיכוני מטבע, עליות משמעותיות בשוקי חו"ל, כולל במחירי מניות ואג"ח, מחייבת את המשקיעים המוסדיים לנקוט בפעולות שבפועל משמעותן הגדלת הביקוש לשקלים תוך הקטנת הביקוש למט"ח. ברור שפעולות אלה תרמו גם באופן מכריע להתחזקות השקל. הטריגר לייסוף הנוסף החד בימים האחרונים היה גל של הערכות שככל הנראה בנק ישראל יצמצם משמעותית את התערבותו בשוק מט"ח, ובמקביל הוא נערך להעלאה אפשרית של הריבית בקרוב. לאחר התערבות מסוימת בשוק אתמול, השקל נסחר היום ברמה של 3.14 מול הדולר, וסביר להניח שלעת עתה נראה רגיעה מסוימת בשוק מט"ח.

מחקרים רבים והניסיון בפועל הראו שהתערבות בנקים מרכזיים יכולה להשפיע בעיקר על התנודתיות של שער החליפין בטווח הקצר, אולם היא תתקשה לשנות את מגמת שער החליפין לאורך זמן. מגמה זאת נקבעת על ידי אותם גורמים בסיסיים (fundamentals) שמקורם בהתפתחויות המקרו והפיננסיות במשק. באופן פרקטי, ניתן לצפות לכך שהשקל יישאר מטבע חזק בשנים בקרובות. עם זאת, אנו מעריכים שבנק ישראל ימשיך בניסיונו למתן את התנודתיות סביב המגמה לעיל.

השבוע האחרון של חודש אוקטובר התאפיין בעליות נאות במדדי המניות העיקריים בישראל, ארה"ב ואירופה וביצועים מאכזבים במדדים באסיה. בארה"ב, הוביל מדד האנסד"ק עם עלייה שבועית של 2.7%, ואחריו ה- S&P500 ודאו ג'ונס עם עליות של 1.3% ו- 0.4% בהתאמה. שלושת מדדים אלה הגיעו בסוף השבוע לרמות שיא חדשות. בגוש האירו, מדדי היורוסטוקס 50 ו- 600 עלו 1.5% ו- 0.8% בהתאמה. בלט במיוחד מדד ה- CAC בצרפת עם עלייה של 1.4%. מרבית מדדי המניות העיקריים באסיה רשמו ירידות, ובמיוחד בהודו, היכן שנרשמה ירידה של 2.5%. לאחר תיקון מסוים בשוקי המניות בספטמבר, אוקטובר היה חיובי ביותר בביצועי מדדי המניות. מדד הנאסד"ק רשם עלייה חודשית של 6.4% ומדדי S&P500 ו- דאו ג'ונס עלו 5.7% ו- 4.4% בהתאמה. מדד היורוסטוקס 50 עלה 5.3%, וגם הניקיי ביפן עלה בשיעור זה. באשר למחירי הסחורות, מרבית המתכות והאנרגיה רשמו ירידות בשבוע האחרון, בו בזמן שסחורות חקלאיות רבות עלו.

בין הגורמים שתמכו בעליות בשבוע האחרון היו הפתעות חיוביות נוספות בדיווחי חברות אמריקאיות לגבי הרבעון השלישי, והתקדמות מסוימת במישור הפוליטי בוושינגטון לקראת אישור חבילות המדיניות של ממשל ביידן. עד סוף השבוע דיווחו תוצאות רבעוניות 50% מחברות ה- S&P500, וב- 80% מהמקרים הרווחים היו מעל לתחזית. באשר לשתי חבילות הצעדים של ממשל ביידן, נראה שהושגה תמיכה רחבה בתוכנית החברתית, לאחר שגודלה צומצם להוצאה של  1.75 טריליון דולר על פני 10 שנים, שמרביתם ימומן באמצעות העלאת מס החברות. אם חבילת צעדים זאת תאושר, הדבר יפנה את הדרך לאישור התוכנית השנייה, המתמקדת בהגדלת ההשקעות בתשתית.

אינפלציה בארה"ב: רכיב הליבה של מדד ה- PCE, המועדף ע"י הפד, עלה 3.64% בספטמבר, יחסית לאותו חודש בשנה שעברה, השיעור הגבוה בשלושת העשורים האחרונים. במקביל, רכיב ליבת מדד המחירים לצרכן עלה 4.04% באותה התקופה. חלק ניכר מעליות המחירים שיקף את השיבושים בשרשרת האספקה הגלובלית והעליות בתשומות ובסחורות אשר העלו את עלויות הייצור. הציפיות לאינפלציה הנגזרות משוק ההון ירדו השבוע ל- 2.89% ו- 2.5% ל- 5 ו- 10 שנים בהתאמה. אומדנים אלה של הציפיות נמוכים מההערכות העולות מסקרים שונים. על פי הסקר של הבנק המרכזי בניו יורק, הציפיות לאינפלציה ל- 3 השנים הבאות עלו ל- 4.2% לשנה. הציפיות לאינפלציה בשנה הקרובה עומדות על 4.5%. אמנם ההאצה בעליות המחירים בחודשים האחרונים נובעת מגורמים זמניים שונים, אך סביר שהפד לא יישאר אדיש להתפתחויות. על כן, מרבית ההערכות קובעות שהיום הבנק המרכזי יודיע על תחילת טייפרינג, כלומר צמצום ברכישות אג"ח החודשיות, העומד כיום על 120 מיליארד דולר לחודש. ככל הנראה, הפד יודיע על תחילת תהליך של ירידה חודשית בהיקף של 15 מיליארד דולר לחודש החל מהחודש בנוכחי או הבא. במקביל, מרבית ההערכות בשוק מעניקות סיכוי גבוה לשתי העלאות ריבית בשנה הבאה. בינתיים, השבוע חלה ירידה בתשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב ל- 10 שנים ל- 1.56%, ובאותה עת התשואה לשנתיים עלתה ל- 0.5%.

השקל ביחס לדולר בשבוע האחרון
שער החליפין: שקלים תמורת דולר    

3.11.21                   



המקור: Trading Economics




הסקירה הוכנה ע"י פרופ' ליאו ליידרמן ומחלקת המחקר


אזהרות כלליות נוספות:                     
מסמך זה מבוסס על נתונים ומידע שהיו גלויים לציבור. הנתונים והמידע ששימשו להכנת מסמך זה הונחו כנכונים, וזאת מבלי שפעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ ("פעילים") ביצעה בדיקות עצמאיות ביחס לנתונים ולמידע מידע אלו - אין בסקירה זו משום אימות או אישור לנכונותם. פעילים ועובדיה אינם אחראים לשלמותם או דיוקם של הנתונים האמורים או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחרים במסמך. יודגש כי מסמך זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, הוא אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו. המידע עליו מתבסס מסמך זה, והדעות האמורות בו, עשויים להשתנות מעת לעת ללא כל מתן הודעה או פרסום נוספים. אין להסתמך על האמור במסמך זה ואין להתבסס על כך ששימוש במידע או בהמלצות המובאות במסמך זה יביא לתוצאות מסוימות. מסמך זה אינו מותאם למטרות ההשקעה או לצרכיו האישיים והייחודיים של כל משקיע, אין לראות במסמך זה משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם, ואין לפעול על-פי האמור במסמך זה אלא לאחר קבלת ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו, מטרותיו ונתוניו האישיים של כל משקיע, ולאחר הפעלת שיקול דעת עצמאי. פעילים, עובדיה, וכל מי שפועל מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישירים או עקיפים, שייגרמו, אם ייגרמו, כתוצאה משימוש במסמך זה או כתוצאה מהסתמכות עליו. לפעילים, או לחברות קשורות אליה, או לבעלי שליטה בהם, עשויות להיות החזקות בניירות הערך או הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה, עבורם או עבור לקוחותיהם, והם עשויים לבצע עסקאות המנוגדות לאמור במסמך זה. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס ואינו מתיימר להוות פרשנות מקובלת על רשויות המס או על גופים נוספים. מסמך זה הינו רכושה של פעילים, אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, לצלם, להקליט וכיו"ב את מסמך זה, או חלקים ממנו, ללא קבלת אישור, מראש ובכתב, מפעילים.